Hoger dan de blauwe luchten

Blauwe luchten knuffelen

 Op een jeugdconferentie werd ik aangesproken door een meisje dat er wat bleekjes bijliep. We hadden een praatje over allerlei onverschillige dingen en ergens ontweek ik de lastige vraag te stellen van ‘hé, gaat het wel goed met je?’ Ook kon ik maar met moeite mijn loensende blik van haar borsten afhouden. Ze had namelijk een t-shirt aan met daarop sierlijk geschreven: ‘Hug me before it’s too late’. Een fascinerende tekst; zo uitnodigend, zo direct en zo 180 graden anders dan ons oppervlakkig gesprek.

 

Even later stapte datzelfde meisje op het podium, om spontaan een getuigenis te geven. Ze las een stukje uit Efeze 5 en vertelde heel opgewekt dat die tekst haar veel bemoediging bracht. Ze vertelde dat ze ziek was en niet lang meer te leven had. Ondanks dat vooruitzicht kon ze wandelen in liefde, samen met God. Ze wenste dat ons allemaal toe en spoorde aan om elkaar vast te houden. Op de achtergrond klonk een bekend kinderliedje…

 

Na 12 keer slikken gleed mijn blik weer richting t-shirt. Ik moest denken aan Nellie. Het was alweer 3 jaar geleden dat tante Nellie was overleden. Nellie was verstandelijk gehandicapt, mongool voor intimi, en ze was de meest liefdevolle persoon die ik gekend heb. Ze kon je het gevoel geven dat je bijzonder was. Ze waardeerde je, ze hield van je. Ongehinderd knuffelde ze met iedereen. Een gave om jaloers op te zijn. In het kleine ziekenhuis zag ik Nellie voor het laatst en tussen het geweld van piepjes en grafieken door, las ik de woorden op haar t-shirt; ‘Hug me before it’s too late’. Zelf heeft ze dat haar hele leven gedaan en op haar sterfbed droeg ze dat als boodschap uit.

 

Zo vlak voor kerst wil ik niet al te sentimenteel overkomen. Repeterende vredesboodschappen zijn er genoeg. Helaas blijven ze alleen op papier plakken. Het wordt tijd voor dadendrang. Tijd om oprecht naar elkaar om te zien. Dat is niet de boodschap van Nellie of van een doodziek meisje. Nee, het is de boodschap van God, verwoord in een bijbeltekst, uitgedragen door een paar mensen. Geef daarom een knuffel weg en wandel in liefde. Voordat het te laat is.

 

Robin Vesely, Uit de bundel: "Ik geef je een knipoog", eerder verschenen in jongerenblad Kivive.