Blij met alles

Kleine Fatma Kleurstaal Savannah Vluchtelingen

 

Ik ben m’n kamer aan het verbouwen. Dat was hard nodig. Het is begonnen uit praktische overweging, maar al gauw heeft de trendwatcher in mij de boel overgenomen. Ik neem geen genoegen met half werk en besluit alles uit de Gamma-krant in huis te halen. Mooi wint van noodzaak en geld speelt geen rol.

Tijdens de schaft neem ik, in mijn pas gelakte Savannah kamer, de post eens door. De stapel zit vol met bedelbrieven van goede doelen. Zijn ze nu helemaal gek geworden? Come on zeg, mijn laatste cent zit in de verbouwing! Of is de wereld misschien gek geworden? Mijn kamer wordt gevuld met alle ellende van de wereld; ‘Bloed over Beslan’; ’12- jarige Sascha werkt 13 uur per dag’; ‘Hier in de Kaukasus vriezen je dromen dood’; enzovoort enzovoort. Er lijkt geen eind aan te komen. Dan word ik getroffen door een folder van Stichting Vluchteling. Onder de titel ‘Blij met alles’, wordt aandacht maar vooral geld gevraagd voor vluchtelingen in Darfur. Kleine Fatma vertelt haar verhaal en geeft haar definitie van ‘alles’: Schoon water, een zeil boven je hoofd, een voedselpakket en eerste hulp bij diarree. Daar steek ik aardig bij af met mijn design radiator van 600 euro.

Stiekem voel ik me verbonden met Fatma. Niet vanwege de nieuwe Savannah kleuren in mijn kamer, maar omdat Fatma een mens is. Ze heeft vast en zeker dromen, net als ik. Ze kijkt naar dezelfde sterren als ik. Bovendien komt 80 % van de tuinbonen die groeien in haar land voor een spotprijs terecht op borden van mensen zoals ik. Dagelijks pluk ik nog steeds de vruchten van het feit dat haar continent is leeggeplunderd.

Er zit een groot verschil tussen alles of niets. Er gaapt een flink gat tussen mijn consumeren en de hare. Beschamend kijk ik naar de laatste klusjes in mijn paleis. Ik ga ze zeker nog afmaken, maar ik neem alvast afscheid van mijn nooit tevreden alter ego. De brand in de wereld valt niet te blussen, maar een gezond stukje soberheid is zeker op zijn plaats.
 

Robin Vesely, eerder verschenen in jongerenblad Kivive