Triiing

Je wekker zetten heeft zin begin de dag

Een Tsjechisch wijsgeer stelde ooit: ‘Spijt wordt gevoed door tijd’. Mijn opa, ook van Tsjechische makelij, voegde daar aan toe: ‘Terugkijken heeft geen zin, je wekker zetten wel’.

Zelf heb ik nogal wel eens last van spijt. In mijn levenswandel heb ik aardig wat puinhopen achtergelaten bij mezelf en anderen. En als ik eerlijk ben, komen daar elke dag nieuwe spijtkorrels bij. Ik denk terug aan de zinloze discussies in de kroeg, de unplugged cd van Nirvana en aan de valse knipogen naar schijnbaar mooie meisjes. Ik denk aan de onschuldige pesterijen op school; Ik denk aan al die gedownloade games en de verloren tijd die ik heb besteed om mijn sim in leven te houden. Het is maar goed dat de redactie mij bindt aan 350 woorden, want ik kan columns vullen met mijn onhebbelijkheden. Dat wordt saai en herkenbaar, maar het komt er op neer dat ik eigenlijk een lamzak ben. Een nietsnut, een oud Hollandse zondaar, slecht voor lijf en leden. Mijn soort mensen moet een waarschuwing opgeplakt krijgen; ‘Robin is schadelijk voor je gezondheid’. En hoe langer ik hierover nadenk, hoe dieper ik wegzak in het drijfzand van spijt.

Stikkend in de modderzooi, grijp ik me vast aan iets stevigs. Is het een stuk hout? Is het een hand? Ik sleur mezelf op het droge waar ik nieuwe kleren krijg aangereikt. Het is nog merkkleding ook! Buitengewoon sterk en kostbaar spul. Op het labeltje staat op de plek waar je een wasvoorschrift verwacht: ‘Gerechtvaardigd door het geloof’. De kleding zit nog wat ruim, maar ik besluit ze te houden.

Soms lijkt het alsof je er zo alleen voor staat. Je stelt je nog zo voor een ‘deugdzaam’ leven te leiden maar steeds wordt je teleurgesteld door je eigen faalacties. Gelukkig kan en hoef je het niet alleen te doen. Want op het droge staat iemand klaar met schone kleren en jij en ik mogen grijpen naar Zijn hand. Doe dat voordat je te ver wegzakt! Wellicht bedoeld in een andere context, had mijn opa gelijk. Kijk niet terug naar alles wat je verkeerd heb gedaan. Maar zet je wekker en wordt op tijd wakker. In het kader van familietrekjes, wil ik daaraan toevoegen: ‘Begin de dag met nieuwe kleren’.

 

Robin Vesely Uit de bundel: "Ik geef je een knipoog"